Tuesday, February 6, 2007

Internationell solidaritet och en rättvisare fördelning.

Det behövs solidaritet och utjämning i världen! En rättvisare fördelning av våra resurser! Vi behöver demokratisk socialism! Arbetare riskerar sina liv i lågavlönade klädfabriker och vid tillverkningen av tyget som kläderna ska sys av.

Vi behöver ett enat och handlingskraftigt FN och ett starkt EU som kraftigt tar tag emot diktatur och krig, istället för att lämna det i USA:s händer. Faktum kvarstår, att där FN och EU kunnat inverka i fredsoperationer, gick USA istället in.

Jag säger detta med tanke på att man blundade när det utfördes ett folkmord i Rwanda år 1994. Ett folkmord där FN och väst kunde ha stoppat kriget. Där vi kunde ha agerat! Men man valde att låta mer än 1 miljon människor dö, på inte längre än tre månader. Europeiska kristdemokrater stödde folkmordet. FN - styrkan UNAMIR, som fanns i landet blev aldrig förstärk och nästan omedelbart återkallad. FN hade långt i förväg vetskapen om att ett folkmord var planerat, men vägrade att agera. FN's tidigare egyptiske generalsekreterare sägs också ha varit inblandad i vapenexport till dem som begick folkmordet . - Man kan jämföra det med generalsekreterare Waldheims deltagande i evakuering av judar från Saloniki till utrotningslägren.

Så visst begår USA brott mot mänskliga rättigheter. Men vi tittar bara på och överlåter ansvaret till dem istället för att själva inverka. Och då, kan vi inte förvänta oss att se en ljusning.

Aids som håller på att bli en världsomspännande epidemi, härjar i Afrika bland fattiga människor. Det finns nära 40 miljoner människor som lever med hiv eller aids. Av dem finns omkring tre fjärdedelar i Afrika söder om Sahara. Mellan åren 1983-1984identifierades viruset (HTLV-3) som sprider smittan. Då trodde man sig kunna finna ett vaccin inom några år, och man skulle säkert ha kunnat det också. Men på grund av många olika omständigheter så har vi inte, än i dag ca 20 år senare funnit ett fungerande vaccin. Vi behöver internationell solidaritet.

Vad är då Fredrik Reinfeldt egentligen, i kampen mot en marknad som utnyttjar fattiga arbetare utomlands. Och vad är då Fredrik Reinfeldt i kampen för fred i länder där stora konflikter, som av olika anledningar blir förbisedda, härjar?

1 comment:

Björn Holmberg Bergman said...

Reinfeldt kommer aldrig bry sig om andra länders arbetare, för han bryr sig inte om sitt egets lands arbetare. Därför kommer han aldrig bry sig om andra.

Egoist eller tillsammans? Det är frågan alla världens länder måste fråga sig.