Sunday, January 28, 2007

Samiskan som håller på att dö ut.

Samerna är en Svensk urbefolkning, med en historia som sträcker sig mycket längre tillbaka i Lapplands historia, än Svenskarnas i området. Dock lär sig elver i skolan mer om indianer än om den egna urbefolkningen och dess historia.

Inslag som rör samerna i samhällsundervisningen i grudskolan/gymnasiet är närmast obefintlig. Kunskap om "Samerna förr och nu" är en viktig del för att förstå den samiska kulturen, renskötseln, språket och hur människan bosatt sig i den här delen av Sverige, hur man överlevt etc. och att lära sig på vilket sätt den Svenska staten "koloniserade" området, och hur samernas möjligheter att bedriva renskötsel etc. försämras, och hur detta sätter dem i en utsatt position.

Det är viktigt med dessa inslag i grundskolan för att bidra till ökad förståelse, när det ofta förekommar fördommar och rasism. Rasismen i detta fall kan vara en följd av fördomar grundade på okunskap och en ökad medvetenhet och bättre kunskaper kan bidra till att minska denna bland elever i skolan, gentemot samiska skolkamrater.


Språket

Det Samiska språket är utdöende i stora delar av Lappland, staten bör snarast vidta kraftiga åtgärder för att så ej ska ske.(ökad språkundervisning i skolan tex.)



Men vad beror det på att staten visar på ett så stort ointresse gällande dessa frågor, och att Samerna begränsas allt mer?

2 comments:

Anonymous said...

Glad att du tog upp detta ämne. Jag är gammal nog att minnas rasistiska uttryck om samerna och har hört om hur samiska skolbarn straffades för att de talade samiska; ungefär som amerikanska indianer behandlades i skolan.

Om man i Sverige inte ger kunskaper om olika aspekter inom samisk kultur är det synd och skam.

En av mina fastrar arbetade på skolhemmet i Arjeplog under många år och kände Einar Wallquist, "lappmarksdoktorn", som skrev och illustrerade om samefamiljer och andra under sina år som deras läkare. Jag har många av hans böcker, med illustrationer, som är intressant läsning.

Robin Woldorovskij said...

Javisst, jag bor inte ångt ifrån Arjeplog själv. Inte mer än 9 mil. Självklart.