Sunday, January 28, 2007

Kriget i mellanöstern.


Kriget i mellanöstern har krävt många mänskoliv, många människor tar utan förbehåll ställning antingen på Israels eller på Palestinas sida. Ofta med mycket bristfälliga kunskaper som grund.

Miljontals judar, mördades i europa under andra världskriget. Bla. överlevande därifrån tilldelades sedan ett landområde i mellanöstern, varifrån man tvångsförflyttade araber. Alltsedan staten Israel grundades så har konflikten pågått. En konflikt där båda sidor gör sig skyldiga till övervåld.

Israel har haft de kringliggande staterna som fiender. Besegrat dem, och försett sig med buffertzoner. Efteråt har man gradvis och partiellt dragit sig tillbaka från ockuperad mark.

Araber bor och arbetar i Israel, och pendlar också in från kringliggande områden. Stillestånd har inträtt efter tillbakadragandena. Men konflikten har blossat upp, efter självmordsbombningar och nu senast Hizbollahs raketer. Detta har medfört extremt övervåld från båda sidor. Nyligen från Israel, sedan Hizbollah avskjutit raketer mot Israeliska samhällen.

Nya Islamistiska extremrörelser har tagit initiativ, när andra organisationer anses för eftergivna och då omvärlden trott sig se en ljusning, en fred; innebärande steg mot Israels övergivande av bosättningarna, rivandet av muren. återgång till de gränser som fastställdes vid statens bildande och fastställande av gränser för en nybildad Palestinsk stat. Men detta förstörs oftast genom att organisationer, som Hizbollah, träder fram och infiltrerar folket och beskjuter Israel , vilket leder till en ökad aggression och som i detta fall, en invasion.

Hizbollah, kan liknas vid en rent rasistisk, naziliknande rörelse med sociala välfärdsprogram, för att locka folk. Men allt detta för att kunna föra en provokativ taktik mot Israel . De har Israeliska statens utplånande på sitt program. Hizbollah stöds av Iran, en teokratisk diktatur. En kanske blivande kärnvapenmakt, där man förföljer vänstersympatisörer, anstiftar mord på såna som flytt till väst. Iran har också Israels utplåning på sin agenda.

Israel är en kärnvapenmakt, men en demokrati. Man har begått övervåld, extremt övervåld, i sitt självförsvar. Men Israel har inte utplåning av kringliggande stater på sin agenda. Det är därför, med hänvisning till vad jag har skrivit, oförklarligt att vänstern i Sverige, så oförbehållsamt, kan ta total ställning emot Israel i denna utdragna konflikt. En konflikt där terrorister finansieras av en teokratisk diktatur vilken mördar vänstersympatisörer som för en kamp mot förtrycket i Iran, eller stödjer staten Israel.

USA har hittils i stort misslyckats i mellanöstern, med undantag för Irakiska kurdistan, där dess flyg skyddat framväxten av en demokratisk samhällsorganisation.

Utan att ställning för någon part hävdar jag att konflikten är komplicerad till det yttersta, i synnerhet när folket i Libanon och Palestina som har det så svårt måste rösta fram terrororganisationer för att få bättre sociala förhållanden, och därav en blindhet som låter ett starkt hat gro.

13 comments:

Anonymous said...

Jag tycker att du ger en väldigt nyanserad bild, du är modig eftersom du vänder dig emot många vänstermänniskors totala brist på förståelse för Israels historia och läge. Jag är också israelvän, min familjs historia förbjuder mig från att göra generaliseringar och förenklingar av konflikten i Israel och Palestina. Att vara Israelvän och vänster är inte oförenligt och att som Israelvän känna solidaritet med palestinerna är inte heller oförenligt. Verkar som att vi kommit fram till samma slutsats.

Anonymous said...

Robin, glöm dock inte att det centrala i dagens konflikt ligger i själva ockupationen. Att Israel är en demokrati åt större delen av sin egen befolkning (notera att många palestinier bosatta i Israel känner sig som andra-klass medborgare på grund av restriktioner) är det ingen tvekan om. Israel är dock också en ockupationsstat som just nu ockuperar palestinsk mark, och har infört apartheid liknande system i de ockuperade områdena. Detta måste och ska bekämpas. Det kommer aldrig att vara fred så länge Israel ockuperar den andra parten och så länge det inte också krävs av Israel att erkänna Palestinas rätt att existera. Det är en tvåfilig väg det här som leder fram och tillbaka.

Mvh,
Ryan.

Ryan Ghadban said...

Insåg nyss att du är 14 år, jag såg på din profil. Wow, duktigt skrivet av en 14 åring...Mycket duktigt faktiskt...

A-K Roth said...

Mycket bra, Robin. Du visar mognad och intellektuell hederlighet långt över många "fullväxta" bloggares.

Bara ett par kommentarer:

Jag har inte hört om någon "tvångsförflyttning" av araber. Människor flydde undan kriget av olika anledningar. Fördrivningar ska ha skett men det var ingen policy. I så fall hade inga araber varit kvar inom Israel proper. Samtidigt förtdrevs uppat miljonen judar fran olika araqbiska länder. Därför är nu majoriteten israeler från familjer som stammar från arabländerna.

Staten Israels tillkomst berodde inte på en ensidig "tilldelning". Palestinska araber tilldelades t.ex. Jordanien redan på 20-talet när en judisk stat redan var planerad.

Ryan:

Det centrala i dagens konflikt är inte ockupationen per se utan krigen och det fortsatta terrorkriget från grupper som inte accepterar en judisk stat på "arabiskt land".

Att tala om restriktionerna och barriären utan att nämna det som lett till detta, attentaten, tusentals raketer mot bebyggda områden och självmordsterrorn, är att hålla undan hela historien.

Ryan, Israel visade sin vilja att ge palestinska araber rätt att bilda ett land 1994 när palestinska auktoriteten (PA) bildades med självstyre etc. Kärnan i konflikten är att det inte finns vilja hos palestinska s.k. ledare att bilda stat sida vid sida med Israel; man har fortsatt att vilja bilda sin stat i stället för Israel.

Robin Woldorovskij said...

TACK SÅ MYCKET!

Du har till viss del rätt, i Israel bor det fler araber än vad det bor Judar i arabländer, för där är de förföljda. Men fortfarande förtrycks många av Israels arabiska medborgare, och självklart är ockupationsmuren en åtgärd för att förhindra terrorattentaten. Men faktum kvarstår, bosättningarna har växt och palestinskt självstyrda områden har krympt till tre små "öar". Men, att sedan attentat mot Israel finansieras av Iran, en teokratisk diktatur med totalt förtryck är mycket farligt. Detta driver konflikten i en ond cirkel.

Mvh Robin

Ryan Ghadban said...

A-K Roth jag kommenterade nyligen på Svansbos blogg om det, det behandlar precis dom ämnen du nyss tog upp i din kommentar, gå in och se där, under samma namn :)

Jag är helt enkelt för lat för att skriva om det här :)

A-K Roth said...

Visst, Robin. Bosättningar har inte hjälpt situationen. Kritik av israeliskt agerande är sannerligen ofta befogad. Ofta ser man dock ensidigt fördömande vilket skadar mer än det hjälper.

Som svenska extremvänstern har gått på är skamligt. Man väntar sig hatiska, rasistiska och falska anklagelser från extremhögern; nu är den vanligare inom vänstern och tom inom socialdemokraterna. Lyckligtvis talar många nu ut. Men jag har mycket otalt med de värsta som följer katekesen "klandra Israel; förstå/ursäkta terrorn". Att se svenskar offentligt förespråka fascistiska grupper som Hezbollah och Hamas är vidrigt.

Ryan, får se om jag kan besöka ännu en blogg; det börjar bli lite knappt om tid. Men kan jag få dig att tänka två gånger innan du kommer med slagord som "apartheid" och "apartheidliknande" (utan särskrivning, please) har jag kanske gjort nån liten nytta.

Keep up the good work, Robin.

A-K Roth said...

Ryan, jag hittade efter lite letande din blogg. Vinklat så det förslår! Men du är i gott sällskap med guardian och jinge m.fl.som jag ser att du länkar till. Inget fel i mångfald; problemet ligger i enfald...

Jinge tog nog priset när han på sin blogg förde fram att antisemitiska dåd mot svenska judar kan rättfärdigas iom vad som händer i MÖ. Han har också personligen legitimerat terrordåd riktad mot oskyldiga israeler och fört fram stereotypa syner om judar. Behöver jag säga mer? Svar och kommentarer censurerar han, så du verkar vara mer juste i alla fall. Kanske finns det hopp för dig? Nej, inte alla som kritiserar Israels ageranden är antisemiter men somliga är det.

Din bloggs kommentarer verkar komma från idel ja-sägare, folk som prenumererat på eller köpt in en i Sverige ivrigt saluförd ensidig bild. Skamligt. Hur skulle det vara om du tog en mindre hätsk ton, vore mindre ensidigt anklagande? Som det är har det blivit en klappjakt som inte är vacker.

Anonymous said...

Robin
Glädjande att läsa din blogg. Imponerad över din pragmatiska inställning i mellanösternkonflikten, det är inte alltid så lätt, i synnerhet gäller det vår egen rörelse. Fokusen i mellanöstern måste dock vara profred och inte pro-palestina eller pro-israel.

Robin Woldorovskij said...

Självklart knut, så mycket spelar in i sammanhanget att det är destruktivt att börja ta total ställning för ena eller andra parten. Tack!

Anonymous said...

Eller pro-fred samtidigt med pro-palestinskt och pro-israeliskt.

Robin Woldorovskij said...

Hej A-K, tänkte rätta dig lite. Enligt en ny FN - rapport, som jag läste om i gårdagens DN, så bekräftar en av FN:s jurister att systemet på västbanken börjar te sig som apartheid i och med att Israeliska bosättare har en del egna vägar och syftet är att hävda sig bättre än palestinierna.

Anonymous said...

Hej Robin,

Vad en FN-jurist anser gör det inte bekräftat. Ett FN som 1975 kunde bedöma att sionism var en form av rasism kan inte alltid tas allvarligt. Apartheidanklagelsen är felaktig och laddad. Den går ofta hand i hand med anklagelser om att Israel beter sig som nazisterna, dem som mördade så många judar.

Jag tycker man kan kritisera vissa aspekter om bosättningarna och hur de implementerats utan att fördöma Israel för att driva "apartheid". Apartheid var något helt annat, vilket kan bekräftas av många som bekämpade detta i Sydafrika. Det har blivit ett ensidigt propagandaord.

Somliga judar har valt att bosätta sig på Västbanken sedan 1967 när Jordanien tappade kontrollen där och förbudet mot judar inte längre gällde. (du känner till att judar enligt lag inte är tillåtna att bo i Jordanien?) Vad jag har förstått har judar flyttat tillbaka till områden judar fördrevs från. Detta kan jag till en del förstå. Speciella vägar blir problematiskt och ser inte rättvist ut. Kan det ha att göra med våldet riktat mot bosättare inom PM's styre? Hursomhelst hjälper bosättningarna inte fredsprocessen, om det nu finns någon. Hamas och Fatah har ju klart sedan senaste mötet inte någon fredlig samexistens i sitt sikte.

Läs gärna muslimska aktivisten Irshad Manjis syn på apartheidanklagelsen. Irshad hävdar att hennes islam har kidnappats av extremister.

http://www.theaustralian.news.com.au/story/0,20867,21194124-7583,00.html