Tuesday, February 6, 2007

Stoppa moderaternas stöld av de statliga bolagen!

Regeringen har på sin agenda att sälja ut statliga bolag för att kunna betala tillbaka en del av den svenska statsskulden på 1270 miljarder kronor.Den svenska staten är Sveriges största företagsägare. Genom regeringskansliet förvaltas 55 företag/koncerner varav 41 företag ägs helt och 14 tillsammans med andra. Statens ägarroll och förvaltning är svår, då staten äger företag aktiva i verksamheter som spänner från gruvindustri till opera, från fastigheter till spel.

Statliga bolag som bryter och exporterar malm, trä, tillverkar och exporterar stål m.m. finns för att svenska folket ska kunna ta del av vinsterna från landets naturresurser.

Många länder i andra kontinenter, rika på diamanter, olja m.m. har en väldigt fattig befolkning, som skulle kunna få det bättre om de fick ta del av pengarna som landets naturresurser inbringar. I Sverige har vi malm och skog som ger pengar till statskassan.

Dom statlig ägda bolagen är en försäkring om en stadig ekonomi, de ger jobb åt 190 000 personer. Om företagen skulle privatiseras är det troligt att en del av dem flyttar utomlands.

Den borgerliga regeringen vill sänka skatterna med 250 miljarder (som är mer än kostnaderna för hela sjukvården).För att finansiera denna skattesänkning är utförsäljningen en stor del.

Telia är den enda mobiloperatören som har täckning i större delarna av Lappland, då de privata operatörerna inte ser något syfte med att bygga ut sitt nät annat än i tätbefolkade områden.

8 comments:

Björn Holmberg Bergman said...

Underbart att läsa Robin. Det här tar vi på Dåken! :D

A-K Roth said...

Robin, du som bor i Sverige och tom i rätt landsända, kan du förklara för en utlandssvensk, som kunde vara din mormor eller mormorsmor, vad som har hänt med den svenska POSTEN? Har detta verk gått och blivit privat? Vad var tanken bakom detta? Vilka partier var ansvariga för detta?

Tacksam för svar,

tant A-K

Ryan Ghadban said...

"Rätt landsända" :P Menar du att andra landsändan är fel eller? :)

Bra skrivit föresten, Robin!

Mvh,
Ryan

Robin Woldorovskij said...

Hej tant A-K jag förstår verkligen vad du menar. Men posten är i sig rätt så välfungerande även i dag. Alla bolag/ företag är inte i behov av att vara statliga jag är inte ute efter planekonomi, men om du läser mitt inlägg ordentligt så hoppas jag att du förstår syftet. Klart att det kan ha varit ett misstag, men Posten skiljer sig från många av dessa företag. En utförsäljning av Posten går inte att jämföra med en av LKAB, om du förstår.

Anonymous said...

Rätt landsända är naturligtvis, ähum, Norrland och inom denna landsända är specifikt Höga Kusten, numera med utmärkelsen Världsarv, av speciell betydelse. Där har jag min uppväxt. (kråmar mig)

Speciellt viltigt är att i "rätt landsända" kan man tala som folk, dvs, rätt dialekt. Robin kan kanske inte förstå mig så bra om jag sätter igång med "själamåle'" men han har betydligt bättre f¨routsättningar än en stocko'lmar[sic]!

Naturligtvis bor du, Ryan, också i "rätt landsända", var du än bor! :)

Hur var det nu med POSTEN, pojkar? Har man (utan min tillåtelse) lagt ner den?

Anonymous said...

Robin, jag är så dålig på ekonomiska saker vad gäller investeringar och finanser; det kommer som en dimma för ögonen när ekonomi förs på tal, trots att jag reder mig bra på rak matematik som jag läste i college och tom undervisat.

Jag är emot monopol av både statliga och privata slag utom Posten och möjligtvis Tågen (SJ) som nu visst inte längre är statliga heller. Jag är van att sulfit/sulfat(tvi)fabrikerna kring Höga Kusten var privata och vet inte vad privat ägande av Lassavaara-Kirunavaara AB skulle innebära för arbetarna. Skulle det bli bättre eller sämre? Har inte gruvan i Kiruna varit stängd? Jag är nog hopplöst oinformerad i vad som hänt på senare år.

Tycker inte staten ska hålla på och driva lotterier, luranterier och spel heller! Här i Indiana håller ett lotteribolag på att gå under och de vädjar till staten Indiana om hjälp. Låt dem gå under, säger jag! Det finns alldeles för många spelberoende som det är.

tant A-K

Robin Woldorovskij said...

Hmm.. I en del branscher är det nog så att staten måste reglera för att det inte ska ske prioriteringar som för företag utomlands tex. Dessutom är det tryggt med offentlig sektor, då vi kan tillföra så mycket fler jobb när företagen bara ser vinstintresse ibland. Det är också så att en del statliga bolag konkurrerar med de privatägda.

De statliga bolagen tillför ett stort överskott som skulle kunna användas till en höjning av lönerna inom offentlig sektor, vilket inte skulle kunna gå att utföra utan dessa.

Att vi har något vi äger tillsamans och som kan bidra till att finansiera sjukvård skola, m.m. är väldigt tryggt, samtidigt som det säkrar en stadig ekonomi.

Du som tydlugen verkar vara kritisk till spel och lotteri, tror du inte att en av staten okontrollerad spelbransch skulle leda till en förbättring? Tvärtom, spelandet bli större och spelberoendet - som du talar om- skulle bli svårare att sätta gränser för. Dessutom skulle inte det inbringa ett öre till staten.

Men självklart är jag själv mycket kritisk till spel.

SJ heter Statens Järnvägar och är således statligt. De butiker som utför posttjänster får ersättning av staten för att utföra detta.

Loussavaara-Kriunavaara AB inbringar stora summor pengar, som svenska folket får ta del av.

Nej, denna förskingring av de statliga bolagen som högerspökena har på sin agenda, är skam. Som för att täcka kortsiktiga kostnader och för att finansiera skattesänkningarna. Ett exempel på hur illa det kan gå utan en stat som kan säkra jobb och fördela pengar till folket är där du befinner dig, förenta staternaD dä det finns en väldigt förnedrande fattigdom. Där man inte kan kandidera för presidentposten utan en förmögenhet, vilket på sätt och vis är som att halshugga demokratin. Jag litar inte på en sådan, av kapitalismen frammanad utveckling. Nej, frihet är inte en marknad som kan uttnytja arbetare i Kina, eller sänka lönerna okontrollerat, försämra arbetsförhållandena, när facket är utslaget. Är det inte mer än rätt att svenska folket får ta del av inkomsterna av landets naturresurser?

I många länder Afrika och mellan östern skulle levnadsstandarden kunna förbättras betydligt, om folket fick ta del av pengarna som naturresurserna inbringar(ex. Olja, Diamanter).

Att som Carl Bildt tro att företag som etablerar sig och producerar olja i Darfur gynnar utvecklingen där, är absurt. Det är snarare destruktivt.

Och folket förblir lika fattigt, trots att landet är så rikt.

Robin Woldorovskij said...

Många statliga myndigheters lokaler hyrs ut av vasakronan, och vad är meningen att sälja ut ägandet av sina egna lokaler?